Aktuelno
/
Mazda, Toyota i Subaru u akciji spašavanja motora SUS
Da li nam to stiže sportski automobil s Wankel motorom

Da li nam to stiže sportski automobil s rotacionim motorom?

AMR
31/5/2024
Aktuelno

Mazda, Toyota i Subaru održali su zajedničku konferenciju, obećavajući da će spasiti motor s unutrašnjim sagorevanjem tako što će ga napraviti da bude "čistiji"

Toyota je predstavila nekoliko novih četvorocilindarskih motora, dok je Subaru predstavio novu generaciju hibridnog boxer motora. Ipak, Mazda je donela nešto nesumnjivo uzbudljivije, predstavljajući prototip rotacionog motora.

Iako nisu ulazili u detalje o novom motoru, najavili su da bi on jednog dana mogao da bude ugrađen u vozilo visokih performansi. Kao što je prikazano u konceptu Iconic SP, rotacioni motor bi radio kao generator za punjenje baterije umesto da bude mehanički povezan s točkovima.

Mazda već nudi sličan motor u MX-30 gde je ugrađen poprečno. U potencijalnom oživljavanju RX-a, postavka s dva rotora bila bi uzdužno postavljena.

"Ova konceptna jedinica opremljena je s dva uzdužno postavljena rotaciona motora za proizvodnju energije, omogućavajući veće snabdevanje energijom i da, razmatramo mogućnost korišćenja ovog agregata u sportskim automobilima.", kažu iz Mazde.

Tako da, novi RX je zvanično na stolu.

Da ne zaboravimo da japanski proizvođač automobila ima poseban tim za rotacione motore. Sastoji se od 36 inženjera koji zajedno rade na "atraktivnim automobilima koji oduševljavaju kupce". Poslednji put je Mazda imala rotacioni sportski automobil u svojoj gami 2012. godine kada je JDM-spec RX-8 Spirit R poslužio kao perjanica brenda.

{{related-post-1}}

U oktobru 2023, glavni dizajner kompanije Masashi Nakayama rekao je da je Iconic SP namerno napravljen većim i težim nego što je trebalo da bude. Znatno veći od Miate, ali opet sa samo dva sedišta. S 365 konjskih snaga, imao je otprilike i dvostruko veću snagu od kultnog, malog i sportskog automobila koji ove godine puni 35 godina.

Budući da je trenutna Miata dobila treće važno ažuriranje ove godine, Mazda verovatno neće uskoro lansirati model pete generacije. Nije jasno samo da li će serijski Iconic SP biti sledeći MX-5 ili je plan da se u prodaju ubaci veći, skuplji sportski automobil. Naravno, pod uslovom da Iconic SP stvarno uđe u proizvodnju.

Fotografije: 
Mazda