Reportaža
/
Peugeot e-Lion svetska prezentacija
REPORTAŽA | Peugeot e-Lion svetska prezentacija

Krupnim koracima u budućnost

Uroš Dedić
19/7/2023
Reportaža

Pežo je temeljno obnovio nekoliko modela u gami i tim povodom je upriličio svetsku prezentaciju na kojoj su predstavnici medija imali priliku da isprobaju neke od noviteta francuskog proizvođača. Već iz naziva ovog događaja se može naslutiti da je elektrifikacija stavljena u prvi plan, ali je sproveden i čitav niz unapređenja – od digitalizacije, funkcija povezivosti, do ulepšavanja spoljašnjosti i unutrašnjosti nove linije „lavova”

Na jugu Španije, novinarima je stavljeno na raspolaganje više modela. Mi smo odabrali da bliže upoznamo novi, električni „E-2008”, a nismo propustili priliku ni da provozamo i vrhunsku verziju „pežo 508 PSE”, sa moćnim hibridom sa čak 360 KS, koji potpisuje Peugeot Sport Engineered.

Redizajn je u mnogome promenio izgled prednjeg dela na modelu „2008”

Kompaktni „2008” je bestseler na tržištu SUV-ova B-segmenta više od tri godine i predstavlja okosnicu u gami. Sada je napravio novi iskorak u pogledu dizajna, tehnologije i elektrifikacije. Ambicija Pežoa je bila da novom modelu podari više privlačnosti sa naglašenijim elegantnim karakterom, ali i unapređenim enterijerom, a kada je reč o „E2008” jedan od prioriteta je bio da se podigne efikasnost njegovog novog električnog motora, koji sada omogućuje domet do 406 km.

Premda je zadržao platformu i spoljne dimenzije: 4,30 m dužine, 1,98 m širine i 1,55 m visine, novitet je vizuelno značajno izmenjen. Prednji deo ističe novi amblem Pežoa. Na ACTIVE verziji, prednji kraj je ukrašen horizontalnom rešetkom u sjajno-crnoj boji, dok je na verzijama ALLURE i GT, vertikalna rešetka u boji karoserije. Pozadi je redizajniran svetlosni potpis, pa nova LED zadnja svetla na svim verzijama još više ističu tri kandže koje su zaštitni znak Pežo automobila. Ovde su sastavljene od tri horizontalne duple linije, fine i elegantne, koje doprinose vizuelnom proširenju stava automobila. Svetla za vožnju unazad i indikatori su takođe LED tehnologije.

Centralna konzola je dobila nove tipke i novi elementi u kokpitu su komande automatskog menjača i upravljač izmenjenog oblika

Unutrašnjost je oplemenjena novim finijim materijalima u svim verzijama. Ključni element kabine, PEUGEOT i-Cockpit® kao jedna od najjačih karakteristika unapređen je i modernizovan u novom modelu, sa ciljem poboljšanja ergonomije. Digitalna instrument tabla je sada više u nivou očiju, odmah iznad volana. Displej od 10 inča ima novi dizajn i, na GT verzijama, 3D ekran. Boja displeja, hijerarhija i raspored informacija mogu se u potpunosti prilagoditi željama vozača. Inače, u ACTIVE verziji, „2008” i dalje ima analogne instrumente. Centralni ekran od 10-inča je sada standard (ranije 7 inča na prva dva nivoa opreme). Tehnološko iskustvo je upotpunjeno sa PEUGEOT iConnect® Advanced, opremljenim TomTom povezanim navigacionim sistemom visokih performansi. Mapa je prikazana na celom ekranu od 10 inča radi lakše čitljivosti. Sistem se ažurira „preko vazduha”. Komanda „OK PEUGEOT” na PEUGEOT iConnect Advanced, koja koristi prepoznavanje glasa na prirodnom jeziku, omogućava pristup svim zahtevima u vezi sa funkcijama infotejnmenta.

Osim što je ulepšan kvalitetnijim materijalima, enterijer je obogaćen sofisticiranim tehnologijama

Pežo „2008” postavlja novi standard u povezivanju, ali i elektrifikaciji. U to smo se uverili za upravljačem modela „E-2008” sa novim elektromotorom. Maksimalna snaga je povećana sa 136 KS na 156 KS, što se u vožnji oseća. Druga važna novina je povećanje kapaciteta baterije sa 50 kWh na 54 kWh. Uz bolju efikasnost, to je omogućilo da se poboljšanje performansi upotpuni povećanjem dometa, koji sada dostiže do 406 km u poređenju sa 345 km ranije. Inače, dostupna su dva tipa punjača: kao standard, dolazi jednofazni punjač od 7,4 kW, dok je opcija trofazni punjač od 11 kW. Procenjeno vreme punjenja od 20% do 80% je 30 minuta na javnim punjačima snage 100 kW, odnosno 4 sata i 40 minuta iz zidne kutije (7,4 kW) i 11 sati i 10 minuta iz ojačane utičnice (3,2 kW).

Početkom 2024. godine, „2008” će dobiti novi 48V HIBRID pogon, koji se sastoji od PureTech benzinskog motora nove generacije od 136 KS, u kombinaciji sa novim 6-brzinskim elektrificiranim menjačem sa dvostrukim kvačilom koji uključuje električni motor. Zahvaljujući bateriji koja se puni tokom vožnje, ova tehnologija nudi dodatni obrtni moment pri malim brzinama motora i do 15% manju potrošnju goriva. U gradskoj vožnji, nova „2008” opremljena HIBRID sistemom može da radi više od 50% vremena u električnom režimu sa 100% nulte emisije. Asortiman motora će zaokružiti nekoliko benzinskih i dizel agregata snage od 100 do 130 KS, u kombinaciji sa šestostepenim ručnim i automatskim EAT8 menjačem.

Sveobuhvatan asortiman pomoći u vožnji pored novih kamera za pomoć pri parkiranju visoke definicije (vidi gore), obuhvata i brojne druge sisteme koji vožnju čine bezbednijom i lakšom. Adaptivni tempomat sa funkcijom Stop and Go i podesivo podešavanje rastojanja između vozila, automatsko kočenje u slučaju nužde sa upozorenjem na sudar, koje detektuje pešake i bicikliste, danju i noću, pri brzinama od 7 do 140 km/h. Prošireno je prepoznavanje i prikaz saobraćajnih znakova u digitalnoj instrument tabli. Od ostalih tehnoloških „hajlajta” treba pomenuti i MyPeugeot® aplikaciju za pametne telefone koja dodaje nove funkcije.

Na samom kraju ove prezentacije nismo mogli da se trgnemo utisku kako najnoviji Pežo modeli dobijaju sve više stila, tehnologija i premijum atributa, te krupnim koracima vode francusku marku u budućnost.    

PANORAMSKI I-COCKPIT

Revolucionarni panoramski i-Cockpit debitovaće u novoj generaciji modela „3008”

Važan segment međunarodne prezentacije bilo je predstavljanje novog panoramskog i-COCKPIT-a, koji će svoju premijeru imati u novom „3008”, koji će biti otkriven u septembru. Tokom putovanja ka potpunoj elektrifikaciji, francuski brend transformiše model „3008” u električni SUV velike snage.

Proizveden za više od 10 godina u skoro 10 miliona jedinica, različite generacije Pežo i-Cockpit-a uključuju najnovije dostupne tehnologije: digitalnu instrument tablu, bežično povezivanje, glasovne komande, 3D efekte... Sada Pežo podiže stvari na viši nivo sa novom generacijom PEUGEOT i-Cockpit-a, ima i impresivan 21-inčni zakrivljeni panoramski ekran visoke rezolucije, koji lebdi iznad kontrolne table, novi kompaktni volan i tzv. i-Toggles. Na levoj strani panoramskog ekrana, instrument tabla prikazuje sve informacije koje se odnose na vožnju, a na desnoj strani je deo sa ekranom osetljivim na dodir koji je dostupan i vozaču i suvozaču. Može se koristiti za kontrolu grejanja/klimatizacije, navigacije, sistema medija/ povezivanja itd. Kao poseban ukras tu je ambijentalno osvetljenje, koje se proteže po celoj širini instrument table i panela vrata. Ovo osvetljenje se odražava na elegantnom originalnom aluminijumskom ukrasu. Može se prilagoditi u osam različitih boja.

VRH HIBRIDNE PONUDE

Pežo je za 2023. godinu pripremio i paletu novih modela „508” – sedan sa četvora vrata, karavan i najmoćniju plag-in hibridnu verziju sa potpisom Peugeot Sport Engineered, koja je dostupna u obe karoserijske izvedbe

Cela gama „508-ce” je dobila agresivniji prednji kraj sa novim amblemom brenda koji unosi još više dinamike. Pozadi, nova LED svetla uključuju prepoznatljiv dizajn sa 3 kandže i dinamičkim pokazivačima pravca. Unutrašnjost je takođe ulepšana kvalitetnijim materijalima i modernijim tehnološkim rešenjima, o čemu ćemo pisati kada budemo u Srbiji dobili na test novi model. Što se tiče pogonskih agregata, novost je plag-in hibrid sa 180 KS i pogonom na prednje točkove, koji sačinjava kombinacija PureTech motora od 150 KS i električnog motora od 110 KS. Snažniji plag-in hibrid daje 225 KS i koristi benzinski motor od 180 KS i električni od 110 KS.

Vrhunska izvedba sa plag-in hibridnim sistemom snage 360 KS nosi potpis Peugeot Sport Engineered i prepoznatljiva je po spuštenom oslanjanju, posebnim felnama i aerodinamičkim dodacima

Nama je ipak najviše pažnje privukao najsnažniji model „508 PSE” – sportska verzija sa plag-in hibridnim pogonom od 360 KS. Sačinjava ga kombinacija PureTech motora od 200 KS dva električna motora. Prednji generiše 110 KS, a zadnji 114 KS. Inače, sve litijum-jonske baterije za verzije 180, 225 i 360 imaju kapacitet od 12,4 kWh i snagu od 102 kW. Dostupna su dva tipa ugrađenih punjača: jednofazni punjač od 3,7 kW kao standard i, kao opcija, jednofazni punjač od 7,4 kW (standardno za PEUGEOT SPORT ENGINEERED). Osim specijalno prilagođene šasije, sportska PSE verzija dobila je niže oslanjanje, proširen trag točkova i efikasniji kočioni sistem sa prednjim diskovima prečnika 380 mm sa četiri klipa, koji se kriju iza točkova prečnika 20 inča obuvenih u gume Mišelin Pilot Sport 4S.

Sportska sedišta su samo jedan od upečatljivih elemenata u kokpitu
Plag-in hibrid sa potpisom PSE dostupan je u obe karoserijske verzije

Fotografije: 
AMR i Peugeot