Aktuelno
/
Geneve International Motor Show
Kraj jedne ere: Ukida se salon automobila u Ženevi

Kraj jedne ere: Ukida se salon automobila u Ženevi

AMR
2/6/2024
Aktuelno

Kako je zvanično saopšteno iz organizacije Međunarodnog salona automobila u Ženevi, doneta je odluka koja kaže da je došao kraj za jedan od, ispostavlja se, nekada, najvažnijih sajmova automobila na svetu

Odluka je da se sledeće izdanje ovog salona ne organizuje usled "neizvesnog ishoda", a "Ženevski međunarodni sajam automobila" planiran je za novembar 2025. u Dohi, Katar.

Usled brojnih odlaganja ovog sajma zbog kovida-19, pa zatim ponovnog pokretanja 2024. godine, a čiji ishod zaista nije bio najsjajniji jer se vrlo mali broj evropskih proizvođača automobila odazvao, dok su manifestacijom dominirale kineske kompanije, Upravni odbor ovog salona doneo je odluku da sajam premesti i, takoreći, okonča. Kako kažu, postoji previše neizvesnosti povezanih s automobilskom industrijom i malim interesovanjem za velikim evropskim sajmovima da bi rizikovali dalje ulaganje.

"Ova izuzetno žalosna odluka ne bi trebalo da umanji napore i odlučnost s kojima smo pokušali ponovno da postignemo naš uspeh. Međutim, mora se reći da su nedostatak interesa za Ženevski salon pokazali proizvođači, u teškom industrijskom kontekstu, dok je 'konkurentne' sajmove u Parizu i Minhenu pomogla njihova domaća industrija. Nivo ulaganja potrebnih za održavanje takve manifestacije zadao je poslednji udarac za buduće izdanje salona u Ženevi", izjavio je Alexandre de Senarclens, predsednik Upravnog odbora Ženevskog salona automobila.

{{related-post-1}}

Odgovorna odluka?

Budući da nije u mogućnosti da postigne svoj cilj, Upravni odbor će kao deo svojih odgovornosti, zvanično zatražiti odobrenje od nadzornog tela (ASFIP) za raspuštanje ovog odbora. Odluka sledi nakon saznanja da tržišni uslovi u Evropi nisu pogodni za uspeh budućih manifestacija.

"Bez predanosti i uverenja operativnih timova GIMS-a pod upravom Sandra Mesquite, ne bi bilo sajma u Ženevi, niti sajma u Dohi, Katar. Timovi su uložili svu svoju odlučnost u oživljavanje ovog salona nakon pandemije COVID-a", izjavio je Alexandre de Senarclens.

GIMS Qatar nastavlja svoj put

"Za svoju nadolazeću manifestaciju posvećenu automobilskoj industriji, i na temelju uspešnog prvog izdanja, GIMS Qatar može da nastavi da razvija njegov koncept i implementaciju", istakao je Sandro Mesquita, izvršni direktor GIMS-a.

"Zadovoljstvo je shvatiti da sajmovi automobila i dalje privlače brendove, ali u različitim delovima sveta, i da je Međunarodni sajam automobila u Ženevi ojačao svoju popularnost na Bliskom istoku", zaključio je.

Sledeće izdanje planirano je u Dohi u novembru 2025.

Fotografije: 
GIMS