AMSS
/
Imate pravo na odštetu
Procedura kako da naplatite štetu nastalu zbog rupe

Procedura kako da najlakše naplatite štetu nastalu zbog rupe na putu

AMR
28/3/2024
AMSS

Ukoliko vozilom naletite na udarnu rupu i oštetite točak, odnosno gumu ili felnu, imate pravo na odštetu od nadležnih preduzeća za održavanje puteva, ali je neophodno precizno ispoštovati proceduru nakon nastanka štete.

Kako pojašnjavaju u JP „Putevi Srbije”, ukoliko dođe do oštećenja vozila tokom vožnje državnim putem, prouzrokovanog prelaskom preko udarne rupe, potrebno je obratiti se preduzeću nadležnom za održavanje deonice puta na kojoj se desilo oštećenje.

Svakako, pre obraćanja, neophodno je pozvati policiju, koja mora da izađe na lice mesta i napravi uviđaj, te se sa načinjenim zapisnikom treba obratiti nadležnom preduzeću. Moguće je obratiti se i JP „Putevi Srbije” kao upravljaču državnih puteva I i II reda koje će u okviru svojih nadležnosti sprovesti proceduru.

Obavezna dokumentacija

U zahtevu za naknadu materijalne štete neophodno je navesti vreme i mesto gde se dogodila nezgoda kao i kratak opis događaja. Zahtev je potrebno svojeručno popisati, navesti adresu podnosioca, kontakt telefon i e-mail adresu. Uz zahtev se prilaže sledeća dokumentacija:

  1. Zapisnik MUP-a o izvršenom uviđaju saobraćajne nezgode.
  2. Zapisnik ovlašćenog osiguravajućeg društva o opisu i proceni oštećenja vozila.
  3. Očitanu saobraćajnu i vozačku dozvolu i kopiju kartice tekućeg računa.
  4. Ukoliko je izvršena popravka štete, račune o kupljenim delovima ili izvršenim uslugama na otklanjanju štete, u skladu sa Zapisnikom o opisu i proceni oštećenja vozila.
  5. Za vozila na lizingu, neophodno je da korisnik vozila dostavi pismeno ovlašćenje lizing kompanije (vlasnika vozila) za podnošenje zahteva za naknadu štete i naplatu obeštećenja.

{{related-post-1}}

Kako se postupak ostvarivanja prava na naknadu štete pokreće, šta pokriva Kasko, kao i koji su prosečni troškovi popravke za najčešća oštećenja, pročitajte ovde.

Fotografije: 
AdobeStock