Aktuelno
/
Rivali imaju drugačije planove
Definitivno kraj za Ford Focus

Definitivno kraj za Ford Focus

AMR
7/5/2024
Aktuelno

Ford neće produžiti životni ciklus modela Focus posle 2025. godine

Uprkos velikom padu potražnje za električnim automobilima, a koji je "naterao" neke konkurentske proizvođače automobila da uspore s izbacivanjem svojih modela s konvencionalnim motorima, Ford misli da za tako nečim nema potrebe.

Ford je 2022. najavio da će zatvoriti proizvodnu liniju Focusa u Nemačkoj sredinom 2025. godine, a evropski šef Martin Sander rekao je da kompanija nema "nikakvih planova za proširenje proizvodnje Focusa".

Najave kraja jednog popularnog modela dešavaju se uprkos tome što je Ford prilagodio svoju prognozu prodaje električnih vozila u okviru razmatranja i shvatanja da su njihove izvorne pretpostavke o prodaji e-vozila trenutno u određenom problemu.

Drugi proizvođači automobila zadržavaju svoje SUS modele

Nejasna je upornost Forda da ugasi Focus, dok se drugi proizvođači automobila "debelo" razmišljaju šta da rade. Tako je nedavno penzija za Mercedes-Benz A-Klasse odložena do 2026. zbog stalne potražnje za vozilima sa motorom SUS.

U međuvremenu, Renault je otkazao svoj Ampere IPO program za električna vozila, JLR je rekao da će usporiti svoju EV tranziciju i da će se fokusirati na proizvodnju više plug-in hibrida, a Volkswagen Grupa je smanjila proizvodnju nekoliko električnih modela jer je ponuda nadmašila prodaju. Ali, Sander je rekao da Ford ostaje čvrst u stavu da gasi konvencionalne modele i da napreduju s prelaskom na potpuno električna vozila.

{{related-post-1}}

Kako je rekao, "dugoročno gledano, još uvek smo duboko uvereni da će EV biti budućnost i da ćemo videti značajan porast prodaje. Do kraja ove godine imaćemo ceo niz električnih vozila, kako u segmentu putničkih, tako i u našoj gami komercijalnih vozila, i prilično smo fleksibilni u prilagođavanju zahtevima tržišta. Za sledećih nekoliko godina imamo spreman širok izbor."

Međutim, kako piše Autocar, upravni odbor je sugerisao da manji automobili ne budu ugašeni. Kompanija je svakako nagovestila da će ponuditi i male električne modele nakon što lansira gamu od četiri električna SUV vozila u Evropi.

Fotografije: 
Ford