Aktuelno
/
Poruke s vrha
Ferrari će praviti V12 motore dok im ne zabrane

Ferrari će praviti V12 motore dok im ne zabrane

AMR
11/6/2024
Aktuelno

Znate da je Ferrari odlučan da zadrži svoj V12 u životu jednostavnom činjenicom da se najnoviji model ove kuće zove prema broju cilindara koje ima - 12Cilindri. Ali, to nije kraj priče za pogonski sklop velike zapremine

U Maranellu nameravaju da V12 održe u životu koliko god je to zakonski moguće, te čelnici kažu da će nastaviti da prave ​​automobile sa 6,5-litarskim "monstrumom" sve dok ne bude zabranjen.

"Proizvodićemo atmosferske V12 motore sve dok nam zakon to dozvoljava", rekao je Ferrarijev direktor marketinga Emanuele Carando, tako uveravajući entuzijaste da snažan motor još uvek ima budućnost.

U novom 12Cilindri Coupe i Spideru, 6,5-litarski motor vrti se do 9.500 o/min, ali je motor tehnički sposoban da se vrti do 10.000 o/min. Ruggero Cevolani, čovek zadužen za V12 program, kaže da je donja granica obrtaja namerno odabrana kako bi se maksimizovala isporuka snage i da bi se izbegao "pad u osećaju stalnog ubrzanja".

Dodao je da je Ferrari pre svega "inženjerska kompanija", zbog čega su performanse bile prioritet u odnosu na postizanje magične barijere od 10.000 o/min. Ipak, 12Cilindri ne koristi motor s najvećim brojem obrtaja ikada ugrađen u putnički automobil. Ispred je Gordon Murray Automotive T.50 s impresivnih 12.100 o/min, a potom i Aston Martin Valkyrie s maksimalnih 11.100 o/min.

Emotivniji od drugih

Prethodno je Ferrarijev glavni dizajner Flavio Manzoni priznao da je V8 s turbopunjačem bolji u smislu performansi od V12, dodajući da dvanaestocilindarska jedinica nije najefikasniji motor na tržištu. Ipak, kompanija mora da se "bori za ovaj motor" kako bi ga što duže održala u životu jer je emotivniji od drugih.

Iako V12 ima novi život, Ferrari predviđa da će u nadolazećim godinama prodavati sve manje automobila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem. Do kraja decenije je cilj da električna vozila čine 40 odsto svih isporuka. Očekuje se da će još 40 odsto biti hibridi, ostavljajući samo 20 odsto za čiste SUS modele.

{{related-post-1}}

Uprkos predviđenom smanjenju prodaje automobila s konvencionalnim motorima, izvršni direktor Benedetto Vigna rekao je prošle godine da sa "motorima SUS imaju još mnogo toga da naprave". Usvajanje održivijih goriva smatra se mogućim rešenjem za očuvanje ovih motora u životu na duže staze.

Ferrari nije jedini vrhunski brend koji još uvek ulaže u V12 motore. Aston Martin sprema novi Vanquish, s istim brojem cilindara i još više snage (iako to nije pošteno poređenje jer ima dva turbopunjača). Takođe, nadolazeći motor ima 824 KS, dok 12Cilindri raspolaže sa "tričavih" 818 KS.

Fotografije: 
Ferrari