Sport
/
Šampionat Evrope na brdskim stazama
Podijum za Vesnića i 400 evra pride

Podijum za Vesnića na početku sezone

AMR
30/4/2024
Sport

Novu sezonu FIA Evropskog prvenstva na brdskim stazama, Milovan Vesnić je započeo drugim mesto u Grupi 3 u Austriji. Ponavljanje prve vožnje poremetilo koncentraciju, pa je Užičanin u drugoj morao da nadoknadi izgubljeno, što je bilo dovoljno ipak samo za drugo mesto. Sledi mini turneja na Pirinejskom poluostrvu

Nova sezona trkanja na najpoznatijim brdskim stazama Evrope startovala je u Austriji, na čuvenoj stazi Rehberg, gde su domaćini slavili lep jubilej- 50. izdanje trke. Uprkos snegu koji se zadržao u ovim predelima do pred samu trku, tradicionalno veliki broj gledalaca došao je da vidi više od 247 takmičara iz 18 zemalja Starog kontinenta, u šarenolikim spravama raspoređenim u dve grupe i mnoštvo klasa. Kao i prethodne sezone, Milovan Mikica Vesnić je i ove godine prijavljen u Kategoriji 1, Grupa 3, gde nastupa u sada unapređenom i poboljšanom „audiju RS 3 TCR LMS“.

Sva unapređenja i dorade su "pogođeni": Čini se da je Audi poboljšan i kadar da se Vesnić bori za pobedu u svojoj Grupi 3

Duga zimska pauza definitivno nije uticala na našeg asa, koji je jedini predstavnik Srbije u ovoj seriji. Od njega je posle dve vožnje brži bio samo Italijan Antonino Miljolo u „micubiši lanseru EVO IX“, a na treći stepenik podijuma popeo se mladi slovenački trkač Anže Dovjak, za volanom „hjundaija i30 TCR“.

{{related-post-1}}

Vikend je počeo s tri trening sesije u kojima je „audi RS3 LMS“ sa srpskom zastavom dominirao, postavivši tada novi rekord staze, ali prva nedeljna trka, nažalost, nije prošla najbolje. Usled izletanja jednog od takmičara koji je startovao pre Vesnića, naš vozač je vraćen na ponovni start. Tokom novog pokušaja pokazana mu je i zastava koja upozorava vozače na ulje na stazi, što je poremetilo njegovu koncepciju.

Italijan Miljolo je bio nepobediv u Rehbergu, ali je Vesnić zadovoljan drugim mestom i novčanim podstrekom od 400 evra, koliko mu pripada po pravilniku organizatora, taman dovoljno da ekipa skromno proslavi uspeh

Treće vreme u grupi u cilju nije ono čemu se Vesnić nadao, pa je as iz Gorjana bio rešen da u drugoj vožnji da sve od sebe i automobila. Krenuo je na sve ili ništa, dodatno se ubrzao, i u cilju uspeva da u zbiru nadmaši slovenačkog vozača. Ipak, iskusni Miljolo je novim rekordom staze odbranio prvo mesto, ali je druga pozicija sasvim zadovoljavajuća za Mikicu Vesnića, imajući u vidu sve okolnosti:

"Moram biti zadovoljan rezultatom i pored malog peha. Automobil je radio perfektno i ja sam, istini za volju, odradio odličan posao. Velike tri sekunde sam brži nego prošle godine i gotovo sekundu i po bolji od prošlogodišnjeg rekordera Igora Stefanovskog. Ipak, ni konkurencija nije spavala preko zime i nije bilo nimalo lako izboriti se sa više od dvadeset brzih vozača u mojoj grupi. Italijan Miljolo sa svojim „micubiši lanserom“ je iskoristio sve prednosti automobila sa pogonom na sva četiri točka. Ipak, ne sumnjam da ćemo mu ove sezone zadati mnogo glavobolje. Ako se po jutru dan poznaje biće ovo dobra godina za moj tim”, optimista je Vesnić nakon trke u Austriji.

Ne zovu Rehber uzaludno Velikom nagradom Austrije na brdskim stazama: U brdima Štajerske okupi se nekoliko desetina hiljada gledalaca, a ove godine ih je bilo i više, jer je Rehberg slavio 50. izdanje trke

Mikica i njegov tim nemaju mnogo vremena za odmor, jer ih već za dve nedelje očekuje nastavak sezone. Sledeća na programu je mala turneja po Pirinejima, prvo u Španiji, na poznatoj stazi Subida al Fito, iznad grada Ovijeda, a odmah zatim ide se u Portugal, na čuvenu trku Rampa de Falpera.

Fotografije: 
Press Milovan Vesnić