Test
/
Suzuki Swift Hybrid
TEST | Suzuki Swift Hybrid

Cilindar više konkurenciju briše

Uroš Dedić
30/10/2023
Test

Mališan iz Japana skreće pažnju kao jedna mali i praktični gradski hečbek. Zabavan je za vožnju, dobro opremljen i ima pristupačnu cenu. Ono po čemu se izdvaja u moru konkurenata u B segmentu jeste benzinski agregat sa četiri cilindra, koji uz pomoć mild-hibrid sistema troši kao „upaljač“, a može biti uparen sa ručnim ili automatskim menjačem

U vremenima kada se automobilska industrija okreće kao na ruletu, menjajući tržišne prilike, B segment manjih gradskih porodičnih automobila čini se jednim od postojanijih. Elektrifikacija u ovoj klasi još uvek nema toliki upliv, pa samim tim nema ni tolike fluktacije modela. Drugim rečima, opstala su sva poznata imena s kojima se susrećemo godinama, pa i decenijama unazad. Jedan od takvih modela, sa dugom tradicijom i odličnom reputacijom još od devedesetih godina prošlog veka potpisuje Suzuki. Reč je o automobilu koji je od 1985. prisutan na svetskoj sceni, ali se samo u Evropi prodavao pod tim imenom, da bi tek dvadesetak godina kasnije postao zaseban globalni model pod imenom „svift”. Danas je aktuelna njegova četvrta generacija u redizajniranom izdanju, koja se polako približava kraju svog životnog ciklusa, ali i dalje po mnogo čemu ne zaostaje za konkurentima. Naprotiv.

Maleni „Japanac“ je izuzetno zabavan za vožnju, brzo odgovara na komande upravljačem i iskazuje zavidnu preciznost pri skretanju

Ovaj mališan predstavlja veoma interesantnu alternativu u segmentu, tim pre jer je do skoro bio na dužem štapu potencijalnim kupcima u Srbiji zbog smanjenih kvota od strane fabrike u Japanu. Sada je situacija osetno bolja, uvoznik je obezbedio veće količine za naše tržište, pa je situacija sa problematičnim rokovima isporuke prevaziđena. Stoga, ako ste zainteresovani za iznenađujuće prostran mali „hečbek”, koji je ekonomičan, ali i zabavan u vožnji, dobro opremljen i pristupačan za kupovinu, „svift” je onda vredan vaše pažnje.

Originalno oblikovana karoserija sa karakterističnim ravnim krovom nije previše menjala oblik već  generacijama unazad. Kratki prepusti, uz nekoliko interesantnih „caka” poput skrivenih kvaka na zadnjim vratima, formula je koja baca akcenat na dinamične proporcije. Od modernih rešenja ističu se full led farovi napred, dok oznaka Hybrid na petim vratima sugeriše da je „svift” opremljen pogonskim sistemom po meri modernog doba.    

Ako bi se o ovom automobilu sudilo samo na osnovu izgleda njegove unutrašnjosti, moglo bi da se  zaključi da su ga sustigle godine. Međutim, to demantuje svaki pređeni kilometar. Kvalitet materijala, pre svega plastike, nije impresivan, ali je završna obrada sasvim pedantna, a funkcionalnost iznenađujuća. Možete računati na veliki broj pregrada i ležišta za odlaganje manjih i većih predmeta poput flaša koje staju u unutrašnje stranice vrata ili manjih limenki koje se mogu odložiti u dva ležišta u donjem delu centralne konzole. Na raspolaganju je i pretinac za mobilni telefon, uz napomenu da wi-fi punjenje nije ponuđeno ni kao opcija. Zato su pored USB porta na raspolaganju još dve utičnice – od 12V i 220 V.

Upravljač je sportski profilisan i dobro leži u rukama. Raspored komandi i prekidača intuitivan za rukovanje
Zadnja klupa iznenađujuće je prostrana za automobil dužine 3,84 metra

Sedišta su veoma dobro oblikovana i gostoljubiva, kako napred, tako i ona pozadi. Presvučena su nešto grubljom tkaninom i ne izgledaju elegantno, ali pružaju odličnu potporu i ostavljaju prostora visokim vozačima da opruže noge do pedala.

Sedišta su udobna, međutim ergonomija je takva da zahteva privikavanje vozača na poziciju za upravljačem

Sa činjenicom da se u ovom malom automobilu bez muke mogu prevesti i četiri odrasle osobe, njegova upotrebna vrednost raste. Ne možemo isto reći i za mali prtljažnik, jer u njemu ima dovoljno prostora samo za manje kofere ili meke torbe.

Arhitektura kokpita je već pomalo arhaična, ali vozač i suvozač ni u čemu neće oskudevati. Iako centralni ekran vizuelno nije privlačan niti sofisticiran kao kod mlađih modela koji su se pojavili u prethodne dve, tri godine, on daje sve što je prosečnim korisnicima potrebno. Intuitivno je osmišljen, tako da ćete očas posla savladati upravljanje funkcijama preko centralnog ekrana od 7 inča, koji je, naravno, osetljiv na dodir i omogućava integraciju sa pametnim telefonom.

Centralni displej je za savremene standarde mali, ali je prilično jednostavan za korišćenje

Ljubiteljima klasičnih rešenja dopašće se funkcionalna instrument-tabla sa višenamenskim ekranom u boji, između obrtomera i brzinomera. Osim potrošnje, može da prikazuje još štošta u realnom vremenu – isporuku snage i obrtnog momenta, intenzitet G sile, status mild hibrid sistema, nivo napunjenosti baterije…

Zahvaljujući mild hibridnom sistemu, prosečna potrošnja u relanim uslovima iznosi 5 litara benzina

Jedan od najjačih aduta Suzukijevog modela jeste malolitražni benzinski agregat sa četiri cilindra. Za razliku od gotovo svih konkurenata, „svift” ima čime da privuče kupce koji zaziru od trocilindarskih motora. Ponuda agregata na domaćem tržištu svedena je na jednu, ali i te kako vrednu opciju. Blagi hibrid sa kombinacijom atmosferskog benzinca od 1,2 litra i startera generatora sa funkcijom motora.

Visoki rameni pojas, manje staklene površine i kratki prepusti daju dinamičan izgled

Odlikuje ga miran i ujednačen rad, bez izraženih vibracija. Obrtni moment od 120 Nm je skroman  i zahteva češću interakciju sa ručnim petostepenim menjačem ako želite da oslobodite više snage do točkova, ali je zato ekonomičnost za svaku pohvalu. Tokom višednevnog gradskog testa, gde smo dosta vremena provodili na usporenim beogradskim saobraćajnicama, neretko zaglavljeni u špicu kada veći deo vremena automobil ili mili ili stoji, prosečna potrošnja nam nije prelazila 5,3 litra. Kada smo ga vozili rasterećeno po gradu, prosek je padao i na 4,8! Zaista impresivno, s tim da moramo da napomenemo da su zarad ovakve efikasnosti prenosni odnosi u petostepenom manuelnom menjaču produženi, a performanse motora sa 16 ventila dosta „prigušene”. Iako je težak tek 900 kilograma,  ubrzava za oko 13 sekundi do „stotke”. To i nije baš rezultat za pohvalu kod automobila sa odnosom mase i snage gde na jednu konjsku snagu dolazi malo više od 10 kg. S druge strane, mala masa u kombinaciji sa čvršćim oslanjanjem čini ga veoma zabavnim za vožnju – na upravljaču je precizan i u krivinama stabilan.

Suzukijevo poznato lice za gradske ulice neguje dugu tradiciju na ovim prostorima

Odnos cene i opreme kod „svifta” je takav da povećava šanse da će pridobiti poverenje kupca, bilo da je reč o vozačima sa probnom dozvolom, mlađim osobama, pripadnicima lepšeg pola ili pak iskusnijim vozačima koji vape za prevoznim sredstvom koje se u gradu i na malom prostoru snalazi kao riba u vodi. Početna cena na našem tržištu iznosi 15.800 evra za verziju sa „komfort” opremom. Ukoliko želite multimedijalni uređaj, u obzir dolazi neki od viših paketa opreme. Premium paket dolazi i sa bezbednosnim sistemima kao što su prinudno kočenje i upozoravanje na opasnost, radarski sistem praćenja trake i sistem prepoznavanja znakova. Testirana verzija u Elegance paketu sa metalik bojom košta 19.800 evra, a opremljena je većim alimunijumskim točkovima, automatskim klima-uređajem, navigacijom, keyless sistemom otključavanja i zaključavanja vozila bez upotrebe ključa…

Za kraj valja pomenuti i još dve karakteristike sa kojima se nismo ovoga puta susreli, ali mnogima mogu biti interesantne. Na prvom mestu to je opcija automatskog menjača, koja dodatno olakšava vožnju po gradskim gužvama. A za one koji traže i cene veću stabilnost i bolju trakciju po snegu i klizavom, tu je opcija 4WD pogona.

Fotografije: 
Luka Kulundžić
elektro model
Mild Hybrid / Manuelni
Suzuki Swift Hybrid
Karoserija
Super mini, 5 vrata, 5 sedišta; duž./šir./vis. 3.840/1.735/1.442 mm; međ.rast. 2.450 mm; masa 900 kg; prtljažnik 270 l
Motor
Benzinski, 4 cilindra; 1.197 ccm; 83 KS pri 6.000 o/min.; 120 Nm pri 2.800 o/min.;
Elektromotor
Elektromotor 2
Snaga hibridnog sistema
Baterija
Prenos
Ručni, petostepeni; pogon na prednje točkove;
Oslanjanje
Napred Mekferson; nazad torziona osovina;
Kočnice
Napred ventilisani diskovi; nazad doboši
Pneumatici
185/55 R16
Performanse: 0-100 km/h 13,1 s; maks. brzina 180 km/h; Potrošnja: 5,0 l /100 km, 111 g C02/km
Okretnost na malom prostoru, izuzeno niska potrošnja, dobar „hendling“
Skromne performanse, petostepeni menjač
Cena: od 15.800 evra