Predstavljamo
/
BMW Vision Neue Klasse Concept X
Vidite li kultni BMW E30 skriven u ovoj viziji?

Vidite li kultni BMW E30 skriven u novoj viziji bavarskog SUV-a?

AMR
23/3/2024
Predstavljamo
Aktuelno

Kai Langer, šef BMW "iDesign" odeljenja, objasnio je kako je kultna "kockica", odnosno E30 generacija serije 3 formirala BMW-ov koncept potpuno električne sportske limuzine.

BMW je juče predstavio konceptni automobil Vision Neue Klasse X, potpuno električni SUV, odnosno SAV, koji donekle otkriva e-krosover iX3 koji će debitovati sledeće godine.

Na premijeri Vision Neue Klasse X, BMW je takođe imao izložen originalni Vision Neue Klasse - električni sportski sedan s četvoro vrata iz 2023. godine, a kog smo imali prilike da vidimo prošle godine na sajmu automobila u Minhenu.

Taj model, Vision Neue Klasse je nizak i sportski, sa klasičnim proporcijama sedana, a Kai Langer je istakao da to nije bilo slučajno.

{{related-post-2}}

Langer je i sam nekad posedovao BMW serije 3 generacije E30 koji je, kako je rekao, nažalost, totalno uništen. Zato, kada je uputio svoj tim da započne rad na dizajnu Vision Neue Klasse, želeo je da evocira onaj isti sportski osećaj svog dragog "preminulog" E30.

Učinio je to suptilno, pa je linija pojasa konceptnog automobila Vision Neue Klasse na identičnoj visini kao ram prozora na E30, drugoj generaciji serije 3 koja se proizvodila od 1982. do 1994.

"To mi je bio kao neki sažetak dizajna", rekao je Langer medijima na BMW-ovoj konferenciji u Portugalu, i dodao da je svom timu takođe istako da "šta god da radimo s automobilom i linija ramena mora biti ista kao na E30."

To, kako kaže, daje Vision Neue Klasse utisak istorije, nasleđa, bez pribegavanja otvorenom retro stilu.

E30 je legendaran među automobilskim entuzijastima kao vozilo koje nudi udobnost, praktičnost, performanse i neprikosnoveni dizajn u jednom pakovanju. To je generacija koja je lansirala prvi M3, ali čak i E30 koji nisu bili M su poznati po tome što su jednostavni, "komunikativni" i vrlo zabavni za vožnju.

Slično kao i BMW 2002 iz 1960-ih, E30 je pomogao da BMW učvrsti imidž proizvođača briljantnih sportskih limuzina, nešto što kompanija želi da oživi dok se okreće sa vozila koja pokreću motori s unutrašnjim sagorevanjem ka onim potpuno električnim.

{{related-post-3}}

Stoga, Vision Neue Klasse, oživljava naziv "nove klase" koji je BMW poslednji put koristio 1960-ih i istovremeno daje omaž modelu E30. Rezultat je konceptni automobil koji izgleda sportski bez naprezanja, što je još jedna sličnost s E30.

"E30 je vrlo dinamičan automobil, ali nije agresivan", istakao je Langer na konferenciji. "Život je dovoljno težak, budite dinamični, ponašajte se sportski, kako god, samo bez agresivnosti. To je ono u što mi stvarno verujemo."

{{related-post-1}}

I posle ovih zanimljivih informacija iz BMW-a da navedemo da će prvi potpuno električni derivat ovog koncepta koristiti šestu generaciju BMW eDrive tehnologije, novu snažniju bateriju i 800-voltni sistem. To znači da će punjenje biti vrlo brzo, a da bi se dopunila za čak 300 kilometara dometa, bateriji će biti potrebno svega 10 minuta na punjaču. Novi modeli praviće se u Mađarskoj, u Debrecenu od 2025. godine.

Fotografije: 
BMW