Aktuelno
/
Alixs Partners procena
Koliki će deo automobilskog tržišta biti kineski?

Koliki će deo svetskog automobilskog tržišta biti kineski do 2030?

AMR
7/7/2024
Aktuelno
Tržište

Kineski automobili su ozbiljna pretnja evropskoj auto-industriji, ali i japanskoj, korejskoj, kao i američkoj

Bez obzira na brojne troškove koji se nameću kineskim proizvođačima automobila za nastup van domaćeg tržišta, sve ozbiljne projekcije najavljuju da će jedan od tri automobila prodata u svetu 2030. biti kineski, odnosno automobil kineskih proizvođača.

Već sada kineski automobili čine značajnih 21% tržišta, ali analitičari očekuju dalji uzlazni trend. Deo rasta desiće se u Kini na račun zapadnih marki, pri čemu će domaći proizvođači poboljšati svoj udeo s 59 na 72%. AlixPartners smatra da će prodaja kineskih proizvođača automobila van Kine eksplodirati sa tri miliona u 2024. na devet miliona do kraja ove decenije. Studija predviđa da će kineski proizvođači automobila snažno da rastu na evropskom tržištu automobila – na 12% do 2030. godine, što znači da će povećati svoj udeo od 33% na ruskom tržištu na 69%.

{{related-post-1}}

Veće marže kineskih proizvođača automobila i njihove agresivne strategije određivanja cena dobro su poznate, a analitičari su identifikovali i druge važne prednosti.

Vreme razvoja novih modela upola je kraće nego kod zapadnih proizvođača automobila, što dodatno smanjuje troškove i omogućava brže obnavljanje prodajne flote vozila. Dodajte tome i prednost po pitanju novih tehnologija, pogotovo električnih vozila.

Fotografije: 
AdobeStock