Bezbednost
/
ZF Lifetec izum
Vazdušni jastuk na volanu menja mesto, ustupa ga ekranu

Vazdušni jastuk na volanu menja mesto, ustupa ga ekranu

AMR
11/6/2024
Bezbednost
Tehnologije

Izgleda da proizvođačima automobila ponestaje mesta za postavljanje ekrana u automobile, pa se nemačka firma ZF dosetila kako da spasi stvar

Kroz svoje odeljenje za pasivnu bezbednost, ZF je smislio kako je ipak moguće postaviti ekran na volan u bliskoj budućnosti, a da se, nekako, sačuva i vazdušni jastuk.

ZF Lifetec dizajn zadržava vazdušni jastuk, ali se on više ne aktivira iz centra volana. Umesto toga, on pri aktiviranju izlazi iz gornjeg dela upravljača.

Tako se oslobodio prostor na centralnom delu volana za ekran poput pametnog telefona, kažu iz ZF Lifetec-a. Kompanija razmišlja o postavljanju centralnog ekrana, ili više ekrana osetljivih na dodir, što proizvođačima automobila daje više slobode u dizajniranju upravljača bez ugrožavanja bezbednosti.

Tim koji stoji iza ovog projekta objašnjava da raspored ne mora nužno da bude takav, budući da na volanu može da stoji kombinacija rotacionog kontrolera s površinama osetljivim na dodir.

{{related-post-1}}

Davanje inženjerima više prostora za igru ​​sa centralnim delom upravljača omogućilo bi ugradnju dodatnih senzora u automobile opremljene polu-autonomnim sistemom vožnje. Reč je o praktičnoj detekciji koja automobilu daje do znanja da još uvek obraćate pažnju na put, a to bi povećalo bezbednost, ističu u ZF Lifetec.

Fotografije: 
ZF