AMSS
/
Početak sezone je najopasniji
Kako da smanjite rizik prilikom vožnje dvotočkaša

Kako da smanjite rizik prilikom vožnje dvotočkaša

AMR
7/5/2024
AMSS
Moto
Saveti

Lepo vreme znači i povećan broj dvotočkaša na ulicama, a mi vam ovom prilikom donosimo najvažnije savete za što bezbedniju vožnju.

Motociklisti spadaju u kategoriju koja je posebno ugrožena u saobraćaju, jer vozači dvotočkaša nisu uvek lako uočljivi od strane drugih vozača. Zato je od izuzetne važnosti da, pored poštovanja saobraćajnih propisa i korišćenja zaštitne opreme, motociklisti blagovremeno previđaju potencijalno opasne situacije.

Pročitajte o čemu je sve važno voditi računa kako bi se smanjile šanse da dođe do rizičnih situacija na putu.​

{{related-post-1}}

  1. Kaciga

Nošenje adekvatne i sertifikovane zaštitne kacige prilikom pada sa motocikla može napraviti razliku između života i smrti, odnosno težih i lakših povreda.

  1. Zaštite nikad dosta

Iskusniji motociklisti koriste i drugu zaštitnu opremu: dodatke koji štite kičmu, ramena, laktove i kolena, ruke, rebra, slabine, a nose se ispod jakne, pantalona ili kombinezona. Doduše, danas je većina odeće za motocikliste opremljena ovim dodacima. Ukoliko nije, obavezno razmotrite nabavku.

  1. Kako da budete vidljiviji

Vodite računa da vas drugi vozači vide. Prednje svetlo uvek treba da bude uključeno, a zaštitna oprema da bude u jarkim bojama, sa što više reflektujućih materijala.

{{related-post-2}}

  1. Predviđajte situacije

Pazite na iznenadne promene pravca i brzinu kretanja ostalih učesnika u saobraćaju. Predviđanje potencijalno opasnih situacija u saobraćaju je od izuzetne važnosti za očuvanje života.

Spisak najčešćih loših navika vozača pročitajte ovde.

Fotografije: 
Luka Kulundžić