Aktuelno
/
Početak nove ere
Prvi put ikad – Porsche 911 Hybrid

Prvi put ikad: Porsche 911 Hybrid

AMR
14/5/2024
Aktuelno

Potpuno nova era za Porsche 911 počinje 28. maja, kada nemačka kompanija planira da otkrije prvi ikad hibridni 911, gurajući tako kultni sportski automobil u moderno doba.

Hibridni 911 smo videli u obliku prototipa pre više od dve godine, a Porsche je danas objavio da je razvoj završen i da je model pritom prešao 3,1 milion milja.

Novi pogon usmeren je na performanse, a ne na efikasnost

Deo te kilometraže dolazi s Nirburgringa, gde hibrid obilazi krug Nordschleife za 7 minuta i 16,9 sekundi, što je 8,7 sekundi brže od "odgovarajuće verzije prethodnog modela", prema rečima kompanije.

Prvi elektrifikovani 911 jednako je brz na Nirburgringu kao i 911 Turbo S sa 641 KS

Fotografije koje je objavio Porsche ne otkrivaju oznaku koju će nositi elektrifikovani 911.

{{related-post-1}}

"Prvi put u 61-godišnjoj istoriji naše ikone, ugrađujemo hibridni pogonski sistem u putnički 911. Ovaj inovativni hibrid performanse 911-ice čini još dinamičnijim. Tokom razvoja ništa nismo prepustili slučaju i testirali smo novi 911 u raznim uslovima širom sveta - od ekstremne hladnoće do visokih temperatura, kao što je bio slučaj tokom završnih faza testiranja u Dubaiju. Bilo da je reč o velikom opterećenju pogonskog sklopa u zahtevnim uslovima planinskih prevoja ili u stani-kreni režimu u gradskim uslovima, novi 911 savladao je čak i najteže izazove s lakoćom", rekao je Frank Moser, potpredsednik Porschea za modele 911 i 718.

Hibrid je jedan od četiri noviteta iz Porschea koji će stići ove godine, uz novu Panameru, Taycan i električni Macan

Detalji o hibridnom pogonskom sklopu još su nepoznati. Porsche kaže da je novi pogon usmeren na performanse, a ne na efikasnost, a ranije je rečeno da neće biti plug-in hibrid. Ono što se navodi jeste da je reč o kombinaciji šestocilindarskog turbo motora koji će pokretati zadnje, dok će elektromotor biti zadužen za pokretanje prednjih točkova.

Tvrdi se da novi sistem od 400 V stvara sopstvene rezerve energije koristeći motor kao generator, ali i putem regeneracije pri kočenju

Hibrid će biti priključen gami kao deo redizajna na sredini životnog ciklusa aktuelnog 911. Generacija 992.2 dobiće mnoštvo unapređenja, uključujući suptilno izmenjenu spoljašnost, prerađenu unutrašnjost i ažurirane šestocilindarske benzinske motore. Prema najavama redizajnirani model, uključujćii prvi hibrid, biće u prodaji do kraja godine.

Sve će biti otkriveno 28. maja, pa pratite naš portal jer ćemo izveštavati na vreme.

Fotografije: 
Porsche