Sport
/
ESET Endurance GT
Mladenović iznenada u Mercedesu AMG GT4

Mladenović iznenada u Mercedesu AMG GT4

AMR
3/5/2024
Sport

Posle osvajanja Twingo ESET kupa, Mihajlo Mladenović je želeo da se oproba u Klio kupu, ali ga je iznenadna ponuda Lema rejsinga smestila u „mercedes AMG” klase GT4! Premijera na Balaton parku prošla sasvim dobro, osvajanjem trećeg mesta u klasi

Želje su jedno, a mogućnosti sasvim drugom ponekad u životu. U slučaju Mihajla Mladenovića, desilo se da su mogućnosti bile iznad svih želja, na sreću mladog automobiliste. Posle osvajanja titule u Twingo kupu, logičan sled je bio prelazak u Klio kup, ali su finansije bile velika prepreka. Ipak, pred sam početak sezone, slovenački tim Lema rejsing, koji o našem mladom momku brine sada već godinama, predložio je da Mladenović sedne u „mercedes AMG” GT4 klase, zajedno s mladim Slovencem Markom Kastelicem. Rečeno - učinjeno…

"Nakon poziva Lema racing tima i testiranja Mercedesa AMG GT4 u ItalijI, došao je i prvi trkački vikend na novoj stazi Balaton Park u Mađarskoj. Za tako kratko vreme odlično sam se snašao u automobilu i ubrzo počeo sa brzim krugovima. Moram priznati da nisam imao puno treninga pre same trke, ali to se nije odrazilo na krajnji rezultat. Trka izdržljivosti se vozi sat vremena, vozio sam sa timskim kolegom Markom Kastelicem, talentovanim momkom koji je još mlađi od mene. Kvalifikacije su trajale pola sata, prvu polovinu je vozio Mark, dok sam ja vozio drugu.

Malo je nedostajalo i do drugog stepenika podijuma, ali ne treba preterivati: Posada Kastelic/ Mladenović (desno) sasvim je zadovoljna trećim mestom u klasi na otvaranju sezone

U svom „stintu” sam i uspeo da napravim brže vreme, koje nas je dovelo na treću poziciju za trku. Na početku trke za volanom je bio Mark, koji se dobro borio, ali je zbog neiskustva izgubio treće mesto mesto u klasi. Na polovini trke odradili smo izmenu vozača i onda je došlo vreme da pokažem šta sam naučio za kratko vreme u automobilu. Normalno, ciljmi je bio da pokušam da nas vratim na postolje. Posle kratke borbe i preticanja za treće mesto, nastavio sam da nadoknađujem zaostatak za drugoplasiranim, koji je bio oko deset sekundi. Imao sam odličan ritam, polako sam smanjivao razlika, pa smo do poslednjeg kruga stigli na manje od sekunde zaostatka. Na žalost, nije bilo više vremena za pokušaj napada, ali je i ovo sasvim dobar rezultat", referiše Mladenović, i dodaje:

Bez obzira na neiskustvo, u pojedinim momentima svog dela trke Mladenović (u pozadini) se dobro nosio i sa rivalima iz jačih klasa, poput pobedničke posade u generalnom klase GT, poljskog tandema Kačmarski/ Lisovski, u „mercedesu-AMG GT3” 

„Iskreno rečeno zadovoljan sam prvim trkackim vikendom. Drago mi je da sam sa tako malo treninga pokazao da mogu biti konkurentan već na prvom trkačkom danu. Ipak je ovo za mene bio iznenadni i preveliki stepenik u karijeri, pošto sam do sada vozio automobile od oko 80 „konja”, a sad odjednom sedam u „zverinu“ od oko 500 konjskih snaga. Verujte da nije svejedno.  Mislim da se brzo navikavam na automobil, tako kažu i u mom Lema rejsing timu, kojem se zahvaljuem na odlično odrađenom poslu tokom celog vikenda, na ukazanom poverenju i prilici da učestvujem zajedno sa njima i Markom u svetu GT trka. Naravno, i ovoga puta naklon do poda za oca, kuma, porodicu i sve prijatelje i sponzore koji su pomogli da ove sezone uopšte vozim, pre svih sajtu Polovniautomobili.com i Shuttle Servis Beograd", raspoloženo završava Mladenović.

{{related-post-1}}

Sledeća trka izdržljivosti je planirana za 18. maj, pošto se vozi samo subotom, na inače Mladenovićevoj omiljenoj stazi Red Bul ring u Austriji.

Fotografije: 
ESET CEZ