Saobraćaj
/
Više, lakše, brže
Uvedeni novi uslovi korišćenja punjača e-vozila u EU

Uvedeni novi uslovi korišćenja punjača za e-vozila u EU

AMR
15/4/2024
Saobraćaj

EU je već uvela određene izmene, a planira da dodatno reguliše upotrebu punjača za električna vozila.

Došlo je do prvih izmena, odnosno modernizacije upotebe punjača, koje bi vozačima električnih vozila trebalo da olakašaju vožnju i putovanje.

Naime, pre nekoliko dana na snagu je stupio novi propis Evropske unije, koji nalaže da novi, brzi punjači koji su u funkciji od 13. aprila 2024. moraju da ponude mogućnost plaćanja debitnom karticom. Zahtev će se zatim proširiti na sve postojeće stanice s brzim punjačima od 1. januara 2027. godine.

Osim toga, AFIR (Infrastruktura za alternativna goriva), koji takođe stupa na snagu, kao deo uredbe navodi i zahtev za jasnije informacije o cenama i mogućnost naplate bez registracije članstva, što će zapravo posebno olkašati pristup punjačima.

{{related-post-1}}

AFIR takođe zahteva veći pristup infrastrukturi za električne automobile i teška električna vozila. Uredbom se nalaže da najkasnije do kraja 2025. mora da postoji određeni minimalni broj brzih punjača duž određenih deonica širom Evropske unije, a postoje i jasni zahtevi za minimalnu snagu koju moraju da isporuče.

To znači da moraju da postoje brzi punjači na svakih 10 kilometara duž određenih ruta. Stanica mora da isporuči najmanje 400 kW, pri čemu najmanje jedno mesto za punjenje mora da isporučuje 150 kW na najnižem niovu. Kako prenosi revija HAK, zahtev za brojem mesta za punjenje i snagom punjenja povećaće se 2027. godine.

Koliko zaista troše električni automobili, pročitajte ovde.

Fotografije: 
AdobeStock